aneyz kun
Love Allah s.w.t and Rasulullah s.a.w ^_^

si cute n cool :)

Saturday, January 5, 2013

ujian itu tanda kasih sayang ALLAH




salam sabtu :)
selamat pagi blogger ^_^
da breakfast??
alhamdulillah rezeki aku pagi nie nasi lemak ..
sedap ooo !!
da lame aku tak update blog nie...
bukan tak de idea tpi penyakit malas aku nie dah tahap kritikal -_-'
jenoh melawan tpi x leh gak..
dan ari nie dengan ringannye jari aku nak menaip :P
oke3 kembali kpd tajuk kat atas tuh "ujian tanda kasih sayang ALLAH" !!
korang penah hadapi masalah,kesenangan,dapat rezeki n mcm2 lgi kn??
itu antara ujian2 yg ALLAH bg dekat kite :)
ujian nie bkn spesifik dkat kesusahan je...
kesenangan pon salah satu ujian jugak...
coz cube bayangkan time korang dapat duit berjuta2 confirm korang happykn??
time tuh ALLAH nak uji sama ada korang ingat ALLAH tak time dapat nikmat kesenangan tu??
kebanyakkan manusia akan lupe diri time dapat nikmat kesenangan (x semua ye)
nauzubillahiminzalik !! jgn lah aku tergolong dlm kalangan tuh ..
okeyh ramai orang merungut biler ditimpa berbagai ujian...
antaranye penat lah ! asyik aku je kena mcm2 orang len tak pon !!
sedihlah!! x larat nak hidup dah!! n macam2 lgi rungutan dri mulut manusia n aku pon penah merungut :P
sedarlah wahai manusia ALLAh tak akan menguji hambanya dengan ujian yang
hambanya tidak mampu untuk hadapi...

seperti maksud dalam surah Al-Baqarah ayat 286 >>

FIRMAN Allah SWT: Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kemampuannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat seksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): " Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami.

Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Berilah kemaafan kepada kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah penolong kami, Maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir. (al-Baqarah: 286)

jadi setiap ujian yang ALLAH bagi tu ALLAH tau kita mampu hadapi..
setiap ujian tuh ALLAH bagi agar kite mampu menjadi manusia yg tabah,cekal dan sabar !!
setiap manusia akan menerima ujian yang berbeza..
contoh orang miskin n orang kaya...
orang miskin tu mungkin dia kekurangan harta tapi dia punya kasih sayang keluarga yang tak ternilai..
n bagi org kaya pulak dye banyak harta tapi semua family sibuk n tak de langsung mase tok luang same2...
jadi jgn pertikai apa yg ALLAH bgi..
ALLAH tahu apa yang terbaik untuk kita :)

************

pendek kata,ujian hidup kita adalah ketentuan dari ALLAH.walau apa pun jika kita berusaha untuk mengubah diri dan kehidupan kita kpd yang lebih baik insyaAllah pasti ALLAH akan mempermudahkan segalanya.yang penting kita perlu mensyukuri dan tidak lupa untuk diberi petunjuk atas segala kurniaa ujian yang diberikan ..
so,jangan selalu merungut jika ditimpa ujian keran itu adalah peringatan dri ALLAH untuk kita.dan jangan sesekali membanding diri kita dengan orang lain.dengan membanding2kan diri kita dgn orng len akan membuatkan kite jadi putus asa dan tidak redha dengan ujian ALLAH.

Sentiasalah bermuhasabah diri :)
agar kita menjadi lebih baik !!
ujian itu tanda kasih sayang ALLAH
ujian dan dugaan yg dtg tu untuk menguji kekuatan iman kita :)
bersabarlah ketika menerima ujian dan dugaan sesungguhnya ALLAH bersama orng2 yg bersabar ^_^
Salah satu lagi sebab ALLAH bagi ujian sebab ALLAH rindu nak dengar hamba2nya merintih dan berdoa kepada-NYA..
subhanaAllah aku amat merinduimu ya ALLAH :')

:: jom sama2 perbaiki akhlak n mantapkan iman !!! ::
**semoga aku menjadi insan yang sabar dan tabah dengan segala ujian ^_^
entry nie untuk mengingatkan aku jugak supaya tak selalu merungut :)
hope penyampaian aku dalam entry nie sampai kat dalam hati korang :)


salam alaik sume ^_^









3 comments:

Nour Adieb said...

ujian dari Allah bermaksud Allah syg kita :)

^_^ aneyz ^_^ said...

ye tepat sekali :)

Cik Fie said...

setuju ! :)

www.cikfie.com