aneyz kun
Love Allah s.w.t and Rasulullah s.a.w ^_^

si cute n cool :)

Tuesday, March 26, 2013

Semua yang berhijab berakhlak mulia ke??


HIJAB !!
my right ! my choice !my life ! ^^
Bismillahirrahmanirrahim..
(Dengan nama ALLAH yang maha pemurah lagi maha mengasihani)

P/S: ready your mind before read this entry (wow speaking kau)
u'fu anni (maafkan sye) kalau bosan n mesej tak sampai :p
n u'fu anni aidhon kalau ayat agak tunggang terbalik kene langgar ribut tadi >.<

wassup-2 :p
da lame tak update blog..
tak de idea nk menaip ape kat blog nie..
idea ak malam nie pon dapat time aku bace novel tadi ^^
betoi orang cakap membaca boleh tambahkan pengetahuan..
bertambah ke anis pengetahuan hg??
ahaha bertambah la jgk ckit :p
okee ak nk citer sal kaum hawa yang berhijab or pakai tudung :)
selalu kite dgr org ckp "yang berhijab bru akhlak mulia "



but ade jgk sesetengah kaum hawa yg ssh nk berhijrah ke arah yg lebih baik pertikai statement kt
atas tu..
antara ayat yg tak sokong dgn statment tu
:: yang pakai tudung pon perangai lebih kurang je dgn org yg tak pakai tudung.
:: kami  nie walaupun tak pakai tudung tpi kami baik ape..
:: yang berhijab tak semestinya baik ade je keluar pegang2 ngan bf..
::berhijab tapi pakaian same jgk dgn kami yang tk berhijab nie (ketat n seksi)
::kalau berhijab pon bukan confirm masuk syurgakan??
::kami tak bertudung tpi solat puasa kmi tak tinggal...

yes! ape ayat yg dipertikai tuh ade betoinya jgk..
kebanyakkan sekarang kaum hawa berhijab ikut fashion..
bertudung tapi singkat..
bertudung tapi baju lengan pendek...
bertudung tapi pakaian ketat n seksi...
bertudung tapi bersentuhan dengan yg tak halal dgn depa..
itu antara kelemahan kaum hawa yg berhijab yang tak mengikut syariat islam...

but kat sini ak nak ckp sikit (eh ckp ker ak taip je )
berhijab tak boleh dinilai dgn akhlak seseorang..
tak semua yang berhijab/bertudung akhlak mulia..
tak semua yang tak berhijab hati kotor..
TETAPI menutup AURAT tu perintah ALLAH yang wajib dipatuhi oleh setiap hambaNYA yang sudah baligh ...
Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. [33:59]
nk gitau sikit nie..
  • menutup aurat adalah wajib dan tak boleh dipertikaikan lagi
  • siapa yang tak menutup aurat berdosa !
  • menutup aurat or berhijab adalah syariat dan perintah ALLAH kepada Muslimah seluruh alam
  • yang menutup aurat dan berhijab mengikut syarak adalah cerminan muslimah beriman
  • suami/ayah/penjaga sah menanggung dosa jika anak perempuan/isteri dalam tanggungan mereka tidak menutup aurat selaras dengan tuntutan agama..


    jangan jadikan alasan tak nak berhijab sebab nampak sesetengah kaum hawa yang berhijab tapi akhlak kurang baik...
    sekurang2nye die cuba berubah..
yang baik kite jadikan teladan but yang buruk tu jangan lah ikot :)
kalau ade muslimah yang bertudung tpi akhlak tak baik,so akhlak tu tak boleh dikaitkan dengan akhlak dgn hijab yang dipakai..
tapi dengan berhijab insyaAllah akhlak sikit demi sikit akan jadi baik jugak ..
kalau kite buat sesuatu yang ALLAH suka insyaALLAH ALLAH permudahkan...

ade jugak statement yang cakap kalau tak bertudung confirm masuk neraka..
bagi pendapat aku kite tak boleh tentukan syurga neraka seseorang..
mungkin sebelom die meninggal die dah bertaubat bersungguh-2...
dekat akhirat nanti amalan akan ditimbang..
kalau berat amalan die insyaAllah masuk syurga dan sebaliknya...
but jangan jadikan ini sebagai satu alasan tak nak bertudung !!
sanggup ke nak masuk neraka walaupun sekejap??
dosa sebab tak menutup aurat je??
sehari dekat neraka bersamaan 1000 tahun kiraan dunia..
jom kire..
1000 tahun kiraan tahun dunia=365 hari x 1000=365000 hari
lame tuh..sanggup ker??
nauzubillahiminzalik ak tak sanggup :(

okeh last sekali nak tekankan aurat wajib ditutup bukan sekadar berhijab tapi dari segi
pemakaian yang betul  !!

jangan bagi terlalu banyak sangat alasan untuk lepaskan diri dari menutup aurat...
jangan terlalu leka dengan pujian manusia,dan jangan terlalu lalai dgn cacian manusia..
buat ape yang ALLAH suka jangan buat apa yang manusia suka tapi ALLAH murka :)


ak pon bukan baik sangat nk nasihat orang...
ak pon masih nak perbaiki diri ke arah yg lebih baik..

hope sangat entry nie bermanfaat :)
kalau ade yang salah harap dapat ditegur :)

Wallahualam
:: segala yang baik datang dari ALLAH dan yang buruk datang dari diri nie ::

**mohon maaf jika ganti diri "aku" tu kasar...
gune "aku" dalam blog nie rase lebih selesa :)

**banyak gangguan time taip entry nie..
haziq mengacau then idea ak hilang byk..huihui :p

2 comments:

waddah jannah said...

nice,, mmg,, mnusia,, kaum hawa dh mcm jahiliah dah sekrg,, pakai ketat2,
aku puntak tau,, mereka bertudung tapi bawah ketat,,
persoalakn saia.. apa yg nk ditutup??
astarfirrullalazim...

Anonymous said...

doakan deme sedar n insaf :)